Az Univerzum képe a Ji King-ben
A Ji-gömb


Vissza a főoldalra

Tanulmány a hatvannégy hexagram hagyományos (Ven király-féle) sorozatáról

"A világ a végső alapokat tekintve ... kozmosz, s nem pedig káosz.
Ez a hit az alapja a kínai bölcseletnek, mint ahogy valószínűleg
minden más bölcseletnek is."    (R. Wilhelm / Pressing L. ford.)

A Ji-gömb egy viszonylag újszerű alakzat a Ji King (I Ching, Yijing, Változások könyve) történetében[*]. Ez nem más, mint a hatvannégy hexagramból kialakított gömbszerű forma, és mint ilyen, a mítikus múltban talán a mindent magában foglaló kozmosz szimbóluma lehetett. A hexagramok ilyen elrendezése egyfajta világképet tükröz: ahogyan a régmúlt emberei elképzelhették az Univerzum eredetét, felépítését és működését valamikor az i. e. első évezred előtt. Ebben a tanulmányban ezt a rejtett (talán titkolt vagy egyszerűen elveszett és elfelejtett) kozmikus rendet kiséreljük meg feltárni és rekonstruálni. A teljes munka a Ji King saját szövegére épült, és a könyvet olvasva az eredmények könnyen igazolhatók.

A Ji-gömb háromdimenziós szerkezete lehetőséget ad arra, hogy új nézőpontból vizsgáljuk meg a hexagramokat. Ilyen módon a Ji King eddig ismeretlen tartalma és a hexagramok új jelentései tárulnak fel az olvasók - elsősorban a Taoizmus követői - előtt. A könyvben foglalt tudomány gyakorlati felhasználói pedig a jelenleginél megbízhatóbb alapot kapnak a hexagramok értelmezéséhez, különösen a jelen és a jövőbeli helyzetek helyes megítélése, például a jóslás, területén.

Az Univerzum megjelenítésén és leírásán kívül, a Ji-gömb választ ad két régi, sokat vitatott kérdésre is: Honnan származik a hexagramok hagyományos, a legenda szerint Ven királytól (King Wen-től) eredeztetett sorrendje? Van-e ennek a sorrendnek valamilyen jelentése vagy jelentősége?


    

A tanulmány jelenleg a következő három változatban létezik:


  1. változat (2005) 2. változat (2009) 3. változat (2011 és 2012)  
 

A Ji King elfeledett világképe
- A Ji-gömb

Szenzár kiadó, Budapest, 2005.

Ez egy magyar nyelvű könyv, amely üzletekben már nem nagyon kapható.
Interneten keresztül viszont megrendelhető vagy elő lehet jegyezni a nagyobb könyváruházakban.
A Szenzár Kiadónál 2012. május végétől lehet újra megrendelni.

The Cosmos in the I Ching -
The Yi-globe

http://www.i-ching.hu

Ez a honlap, ahol most vagyunk. Pontosabban: a főoldalról folytatható angol nyelvű oldalak.
Itt a fő rész a magyar nyelvű könyv angol fordítása, kisebb-nagyobb kihagyásokkal. Az eredetiből hiányzik a bevezető fejezet nagy része és a többi fejezetből is kimaradtak a kevésbé lényeges részletek. Teljesen új viszont az elrendezés alapelve (a rekonstrukciós feladat megoldása).
A Függelék két új, hosszabb cikket tartalmaz. Itt található még a Kérdések-Feleletek rovat és a honlappal kapcsolatos Hírek.

 

The Cosmos in the I Ching -
The Yi-globe

http://www.scribd.com/doc/82303242/The-Cosmos-in-the-I-Ching-The-Yi-globe

Ez a legújabb, teljes szöveg, angol nyelven, könyv alakban, .pdf file formátumban.
Az előző anyagok új részekkel bővített, átírt és átszerkesztett kiadása.
Olvasható a "Scribd" könyvtárában, és onnan le is tölthető.(A Scribd a világ legnagyobb - internetes - közösségi olvasó és kiadó hálózata.)

Ugyanez a szöveg a honlapomon is megtalálható, csak más címmel:

The Yi-globe:
The Image of the Cosmos in the Yijing

http://www.i-ching.hu/pdf/yiglobe.pdf


 


All material on this web site is Copyright © by József Drasny, Budapest, 2007

[*] Egy nagyon hasonló alakzat szerepel Lothar Teikemeier Lyra, I-Ging gleich Tarot című könyvében (Holos Verlag, 1998) és egy korábbi, 1988-as saját kiadásban is. Teikemeier kizárólag matematikai alapon építette fel ezt az elrendezést, és 'ichingsphere'-nek nevezte el. Ennek segítségével bizonyos kapcsolatokat fedezett fel a kabbalisztikus Sepher Yetzirah és a Ji King között. Az ichingsphere és a hozzáfűzött magyarázat jelenleg (2012, április) megtalálható a szerző http://www.trionfi.com című honlapján.
A Ji-gömb-ben a hexagramok az előzőtől független módszer szerint, a Ji King szövegét és a távol-keleti (kínai és indiai) szimbolikus ábrázolásokat követve, helyezkednek el. Figyelemre méltó, hogy a két végső forma mégis (kis eltéréssel) megegyezik egymással. A jelenlegi tanulmányban azonban a Ji King eszméi kerülnek előtérbe, és a gömb új, belső, kozmológiai jelentésű tulajdonságai tárulnak fel.